December 29 2024 16:09:50
Nawigacja
Dzisiejsi Solenizanci
Dzisiaj aden z uytkownikw nie obchodzi urodzin
View Thread
 Print Thread
Mały dylemat elektroniczny
MORAW OLKUSZ
Aha dzięki bo jak na razie to to mi zostaje kupić i tyle jeszcze tam piszcie to może jeszcze coś się wykombinuje.
Smile

Miras
Jeśli po wymianie kabla swr=3 to jak dla mnie coś jest uwalone i matcher nie pomoże. Sprawdź dokładnie omomiarką, czy masz dobrze polutowany kabelek po obu stronach. Czy nie masz zwarcia, ale i czy jest przejście przez cały kabel zarówno środkowej żyły (sygnałowej) jak i ekranu. Tak wysoki swr sugeruje, że coś jest nie tak w połączeniach.
Pozdrawiam
Mirek SQ9KFW
161 KTW 036
Loc. JO90QN APRS: SQ9KFW-5
Nie rób dzisiaj tego, co jutro może za Ciebie zrobić ktoś inny.
www.fotoszok.pl/upload/4e30e736.jpg
Summits On The Air

MORAW OLKUSZ
Aha to też sprawdzę dzięki za rade.Wink

pherni
Podstawą jest abyś sprawdził kabel i połączenia jeśli nie ma zwarcia to dopiero można myśleć dalej. Matcherem zejdziesz do przyzwoitego poziomu SWR ale nie ma to sensu bo straty będziesz miał kolosalne. Tak wiec najpierw sprawdź połączenia samego kabla a dopiero potem można coś dalej gdybać Smile
Mobil: JACKSON II, CB MASTER NM-500E, SANTIAGO 1200, MOTOROLA RSN-4001A
Baza: PRESIDENT LINCOLN, PAN DM-432MT, FD-1818 mod Pherni, FRQ-8F2, SIRIO NEW TORNADO 27,

MORAW OLKUSZ
OK teraz święta idą więc się będę przysłowiowo byczył,ale jak znajdę chwilkę czasu to wszystko posprawdzam.

Smile

Dexter-Olkusz
Eee tam opowiadasz Moraw.... jakie byczenie???, ja jak dostałem kabel to zaraz montowałem antenę na dachu i kabel założyłem a dostawa jego była tak dla mnie jak i dla Ciebie. Tyłek mi wymroziło i przewiało na dachu ale jaką uciechę miałem że w końcu to działa. Więc lutownica w dłoń. Wink
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

[color=#99ff33]Uniden pro 520 xl + FD 2060 + Sirio ML 145 MAG[/color]

[color=#00ff66]President Jackson I + FD 2060 + Sirio GPE 27 [/color]

[color=#ffff00]Midland CT790[/color]

www.cb-forum.pl/images/signatures/732724114d3f37d89073e.gif 73

MORAW OLKUSZ
No cóż jak tak mówisz Dexter to zabieram d....e w troki śmigam na dach i robię koło wszystkiego.Nasz szanowny kolega elektronik mówił że też może mi trochę ściana tłumić i dlatego taki SWR.No ale zobaczę jak wysunę antenę na dach.

WESOŁEGO JAJCAWink

Jump to Forum
Zaloguj
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Mapa burzowa Polski
140,822 unikalnych wizyt