December 29 2024 15:36:05
Nawigacja
Dzisiejsi Solenizanci
Dzisiaj aden z uytkownikw nie obchodzi urodzin
View Thread
 Print Thread
Mały dylemat elektroniczny
MORAW OLKUSZ
Mam pytanko zmieniłem teraz kabel na H155 a miałem RG 59 i SWR mi troszka podskoczył a za pomocą anteny nie mogę regulować SWR bo mam antenkę innej budowy której nie da się regulować i czy w takiej sytuacji skrócenie kabla coś da czy nie i czy można się obejść bez skrzynki antenowej bo to wiąże się to z kosztami i czy można dać jakieś dopasowanie antenowe żeby SWR spadł.Czy jest jakiś inny sposób na spadek SWRa bo mi się radyjko grzeje no i się troszka boję o końcówy. Chłopaki pomóżcie proszę bo mi na tym zależy.A ja trocha nie doświadczony ze spraw tego typu chociaż elektronikę w miarę dobrze znam.

FrownFrownno i mam kłopotFrownFrown

LOHEN
A jaki masz ten SWR??

Dexter-Olkusz
A jakoś nic nie mówiłeś ,że masz taki problem.... Jaka jest różnica w metrach i w swr pomiedzy kablami ?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

[color=#99ff33]Uniden pro 520 xl + FD 2060 + Sirio ML 145 MAG[/color]

[color=#00ff66]President Jackson I + FD 2060 + Sirio GPE 27 [/color]

[color=#ffff00]Midland CT790[/color]

www.cb-forum.pl/images/signatures/732724114d3f37d89073e.gif 73

pherni
Moraw po pierwsze: jaki masz obecnie swr a jaki miałeś na starym kablu, jaka jest różnica długości pomiędzy RG58 a H155??? Można kupić MATCHER nie wielkie koszty, dopasujesz idealnie antenę lecz to jest takie oszukiwanie instalacji wiąże się prawie zawsze ze stratą mocy. Tak wiec najlepszym wyjściem jest wymiana anteny. PS: a tak z ciekawości co to masz za antenę???
www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/rimg0001_5690.jpg
Mobil: JACKSON II, CB MASTER NM-500E, SANTIAGO 1200, MOTOROLA RSN-4001A
Baza: PRESIDENT LINCOLN, PAN DM-432MT, FD-1818 mod Pherni, FRQ-8F2, SIRIO NEW TORNADO 27,

Michal Zawodzie
no właśnie, co to za antena, że nie da się jej regulować?
zwarcia na kablu nie masz? dobrze toto polutowałeś?
[color=#ffff33]27.290MHz / 145.225 MHz /SR9DX[/color]

baza: Yaesu FT2D, ICOM IC208H, Diamond X510,
mobil: JFKII, ML145
APRS: ON

dx.katowice.pl
T_T
Zmień z powrotem na RG 58 i gra gitara Smile

pherni
Tomi to nie jest rozwiązanie. Najpierw poczekajmy na wypowiedź samego zainteresowanego Smile Może po prostu ma zwarcie na wtyczce Wink
Baza: PRESIDENT LINCOLN, PAN DM-432MT, FD-1818 mod Pherni, FRQ-8F2, SIRIO NEW TORNADO 27,

MORAW OLKUSZ
Zwarcia nie ma na kablu bo sprawdzałem a antenkę mam 5\8 fali lecz dwuczęściową skręcaną firmy Cobra, która ma już troszkę lat, ale jest po przeglądzie, lecz modelu nie podam, bo nie mam dokumentacji anteny, ani nic na niej nie jest napisane, a kabla miałem 20 m i mam teraz 20 m, a na rg 59 nie zmienię bo 1. miałem straty a 2. był już stary, bo był jeszcze sporo używany przede mną no i tak to wygląda z mojej strony. Doradźcie co mam robić, najwyżej panowie z Olkusza mi pomogą, a nie skarżyłem się na to, bo mi SWR miarka się zrypała no i źle wskazywało, a podpiąłem nową to SWR miałem 3 i się przeraziłem.

Moraw - popracuj nad ortografią, interpunkcją i stylistyką. Poprawiłem 8 błędów tylko ortograficznych, o interpunkcyjnych nie wspomnę. Dziel wypowiedź na zdania mniej złożone. Po to są kropki Wink, stylistyki już poprawiał nie będę (Miras).
Edited by Miras on 20-04-2011 10:58

MORAW OLKUSZ
I jeszcze jedna sprawa czy można ten MATCHER kupić na allegro i ile to kosztuje. A wymiana antenki nie wchodzi w grę bo aktualnie jestem wypłukany do 0 a myślałem troszkę o SIRIO 2000 ale tak przyszłościowo.

bezradny

Miras
Matchery są dostępne na Allegro jako osobne urządzenie, albo w jednym pudle z swr-miarką. To drugie rozwiązanie jest o tyle lepsze, że i tak musisz użyć swr-miarki, żeby dostroić matcher. Aktualnie jest kilka sztuk na Allegro. Cena od 30zł za osobny matcher do 95zł za dwa w jednym (matcher i swr-miarka).
Pozdrawiam
Mirek SQ9KFW
161 KTW 036
Loc. JO90QN APRS: SQ9KFW-5
Nie rób dzisiaj tego, co jutro może za Ciebie zrobić ktoś inny.
www.fotoszok.pl/upload/4e30e736.jpg
Summits On The Air

MORAW OLKUSZ
Aha dzięki bo jak na razie to to mi zostaje kupić i tyle jeszcze tam piszcie to może jeszcze coś się wykombinuje.
Smile

Miras
Jeśli po wymianie kabla swr=3 to jak dla mnie coś jest uwalone i matcher nie pomoże. Sprawdź dokładnie omomiarką, czy masz dobrze polutowany kabelek po obu stronach. Czy nie masz zwarcia, ale i czy jest przejście przez cały kabel zarówno środkowej żyły (sygnałowej) jak i ekranu. Tak wysoki swr sugeruje, że coś jest nie tak w połączeniach.
Pozdrawiam
Mirek SQ9KFW
161 KTW 036
Loc. JO90QN APRS: SQ9KFW-5
Nie rób dzisiaj tego, co jutro może za Ciebie zrobić ktoś inny.
www.fotoszok.pl/upload/4e30e736.jpg
Summits On The Air

MORAW OLKUSZ
Aha to też sprawdzę dzięki za rade.Wink

pherni
Podstawą jest abyś sprawdził kabel i połączenia jeśli nie ma zwarcia to dopiero można myśleć dalej. Matcherem zejdziesz do przyzwoitego poziomu SWR ale nie ma to sensu bo straty będziesz miał kolosalne. Tak wiec najpierw sprawdź połączenia samego kabla a dopiero potem można coś dalej gdybać Smile

MORAW OLKUSZ
OK teraz święta idą więc się będę przysłowiowo byczył,ale jak znajdę chwilkę czasu to wszystko posprawdzam.

Smile

Dexter-Olkusz
Eee tam opowiadasz Moraw.... jakie byczenie???, ja jak dostałem kabel to zaraz montowałem antenę na dachu i kabel założyłem a dostawa jego była tak dla mnie jak i dla Ciebie. Tyłek mi wymroziło i przewiało na dachu ale jaką uciechę miałem że w końcu to działa. Więc lutownica w dłoń. Wink
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

[color=#99ff33]Uniden pro 520 xl + FD 2060 + Sirio ML 145 MAG[/color]

[color=#00ff66]President Jackson I + FD 2060 + Sirio GPE 27 [/color]

[color=#ffff00]Midland CT790[/color]

www.cb-forum.pl/images/signatures/732724114d3f37d89073e.gif 73

MORAW OLKUSZ
No cóż jak tak mówisz Dexter to zabieram d....e w troki śmigam na dach i robię koło wszystkiego.Nasz szanowny kolega elektronik mówił że też może mi trochę ściana tłumić i dlatego taki SWR.No ale zobaczę jak wysunę antenę na dach.

WESOŁEGO JAJCAWink

Jump to Forum
Zaloguj
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Mapa burzowa Polski
140,787 unikalnych wizyt